Klargjør hagen for våren

Fjerner kvister og løv,  

Kalker og gjødsler plenen

Kalken hjelper til med å stabilisere pH-verdien slik at gresset får bedre groforhold. Det gjør ingenting om dette gjøres oppå den snøen som fremdeles ligger der. Når snøen smelter, vil kalken renne ned til gresset sammen med smeltevannet. Dette gir masse god næring.

Et par uker etter at vi har kalket plenen, setter vi i gang med gjødslingen. Plenen bør gjødsles hver fjerde uke gjennom hele sommeren.

Rydd opp i staudebedet

Stauder bør klippes helt ned når høsten kommer, slik at det blir plass til nye skudd. Hvis du har rosebusker i hagen, bør disse klippes ned etter årets siste frostnatt. Dette er for at deres vekstforhold skal bli best mulig. Nedklipping tidlig i sesongen gir rosene et godt utgangspunkt for å vokse seg store og frodige når varmen og sommeren kommer for fullt. Skulle du være uheldig og klippe dem litt for tidlig, er det imidlertid ingen grunn til bekymring. Rosene tåler et par frostnetter, så lenge det ikke blir ordentlig vinterkaldt igjen

Vann plantene godt

Etter hvert som snøen har smeltet og det blir varmere i luften, er det viktig at du begynner å vanne plantene dine. Når temperaturen stiger blir det fort veldig tørt, spesielt for plantene som står i potter og krukker.

https://planteborsen.no

HØST, 1. Beskjær trærne

Høsten er en god tid å beskjære trærne i hagen, men husk at epletrær og pæretrær skal ikke beskjæres før til våren. Plomme-, kirsebær- og morelltrær derimot kan beskjæres enten på høsten eller tidlig våren. Velger du å gjøre det på høsten må du vente til gradestokken viser 0 grader.

Beskjærer du frukttrærne dine jevnlig vil du stimulere dem til gode avlinger. Fjern syke og skadde greiner og sørg for å beskjære trærne slik at lys og luft kommer til. Frukten vil modnes bedre og sannsynligheten for soppangrep blir litt mindre. Har du hekk på eiendommen din bør du absolutt klippe den ned litt. Klipper du den nå vil du hindre nye skudd i å komme ut, og hekken blir fyldig og fin.

2. Har du fått en hel del frukt og bær i løpet av sesongen er tiden inne for å høste ferdig. Plukk vekk nedfallsfrukt og har du tomatplanter kan det være en idé å klippe dem litt ned. De trenger kraften til å modne de siste tomatene og trenger ikke bruke den på undødvendige nye skudd. Har du bærbusker bør du tynne dem ut litt ved å fjerne gamle grener og kvister.

3. Plant og planlegg neste vår

Planlegg neste års hageblomstring ved å klippe vekk visne blomster på for eksempel roser og hortensiaen. Mange hageland har tilbud på busker, trær, og stauder nå på tampen av sesongen. Benytt deg av tilbudene og fyll opp hagen din med det du ønsker deg. Du kan plante så lenge det ikke er tele i bakken. Husk å vanne godt og gi dem litt tid så de rekker å sette seg før frosten kommer. Kjøper du busker og trær nå bør du sjekke røttene og sørge for at det du kjøper er friskt. Det er naturlig at trær begynner å miste bladene sine, det betyr ikke at trærne er syke. Husk å velge trær og busker som ikke har et virrvarr av røtter. Røttene vokser mest på høsten og ved å plante dem nå får de tid til å sette seg og vil bli flotte å se på neste år. Høsten er ikke tiden for å gi hverken nye eller gamle planter mye gjødsel. Gjødsler du for mye kan du ende opp med å lure plantene til å tro at de er på vei inn i en ny blomstring.

Når frosten nærmer seg bør du dekke til blomsterbedene med granris. Hageplanter som ikke tåler frost særlig godt vil bli veldig fornøyde med å ligge lunt gjennom vinteren, samtidig ser det pent ut.

Selv om høsten nærmer seg og det føles som en evighet til neste gang vi kan nyte synet av hagen vår eller krukkene våre i flotte farger er det fortsatt mye hagearbeid vi kan gjøre. Det er samtidig noe godt i det å kunne tusle rundt å pusle litt her og der og sørge for at hagen har de aller beste forutsetningene for neste sesong.

gran
Dekk til blomsterbedene med grankvister så holder du blomstene dine tildekket og lune gjennom vinteren.