Mars blomst
Nysgjerrighet Mars forblir fôr for rike spekulasjoner om hva som finnes på den røde planeten. Flere kuriøse elementer har blitt oppdaget på bilder fra Mars tatt av roveren. Alle funn forblir spekulasjoner, og sett på av mange som et produkt av folks rike fantasi.

Mars

Fotografert av Mars Global Surveyor , 1999-03-10

Galle er et krater på Mars. Det ligger på den østlige kanten av det enorme nedslagsbassenget Argyre Planitia. Den er oppkalt etter astronomen Johann Gottfried Galle.

Galle er ofte kjent som "det glade ansiktskrateret" fordi illusjonen av en smilefjes er skapt av en halvsirkelformet fjellkjede og to mindre kratere i hovedkrateret. Formasjonen ble først fotografert av Viking Orbiter 1.

Ettersom smileyen er et sentralt motiv i tegneserien Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons, ble krateret brukt som et historiested etter at tilfeldighetene ble notert av Gibbons. Ifølge Gibbons var likheten "nesten for god til å være sann. Jeg bekymret meg for at hvis vi legger den inn, ville folk aldri tro det." Selve krateret ble visualisert i filmatiseringen av Watchmen fra 2009.

Et annet "glad ansiktskrater", mindre enn Galle og plassert ved 45,1°S, 55,0°W i Nereidum Montes, ble oppdaget av Mars Reconnaissance Orbiter 28. januar 2008.

Happy Face on Mars Exposed   Space.com - 12. april 2006
Med noen få bakker, litt skygge og en stor dose fantasi kan du se mange ting på jorden eller i en romstein som ikke er der. I dette riket av falske observasjoner hersker Mars. Mars har et hjerte, for en. Og så er det den milelange gjennomskinnelige ormen. Det mest kjente eksemplet er Ansiktet på Mars, det som noen tror er konstruksjonen av en intelligent sivilisasjon.

Mindre kontroversielt er Happy Face on Mars, først kjent i NASAs Viking Orbiter-oppdrag. Ingen tror seriøst at det faktisk er noe som er bygget. Nye bilder ville avvikle alle ville ideer langs disse linjene. Fra rett over hodet ligner Happy Face det allestedsnærværende gule smilende klistremerket. Men sett i et nytt perspektiv av den europeiske romfartsorganisasjonens Mars Express-bane, tørkes smilet bort fra landskapet, og blir ikke annet enn en linje med fjell.

De smilende fjellene sitter innenfor Galle-krateret, et hull i bakken gravd av en romstein og hvis kant danner omrisset av ansiktet. Det ligger på den østlige kanten av nedslagsbassenget Argyre Planitia. Galle er 230 km bred. De nye bildene ble sluppet i dag. Å oppdage ting som ikke finnes – på Mars eller i skyer – kalles pareidolia. En studie i fjor fant at mennesker er spesielt utsatt for å se menneskelige ansikter der det ikke er noen, fordi vår kunnskap om det menneskelige ansiktet er så inngrodd i hjernen vår.