Dobbeltgjenger

Har du noen gang tenkt på noen der ute som ser akkurat ut som deg? Kanskje du trodde det var en for lengst tapt identisk tvilling, noen i et parallellunivers eller noe annet som lar deg føle at sjelen din opplever flere steder enn denne virkeligheten som er en del av en simulering satt i lineær tid. Når det er tilfelle, er alt mulig, inkludert et annet løpende innlegg i simuleringen som kan kalles en parallell opplevelse eller en slags kvanteeffekt.

Dobbeltgjenger

En dobbeltgjenger regnes noen ganger som den spøkelsesaktige - eller i noen tilfeller en fysisk dobbeltgjenger - av en levende person. Ordet doppelganger er et lånord fra tysk, skrevet der (som et hvilket som helst substantiv) med en innledende stor bokstav Doppelganger, sammensatt av doppel, som betyr "dobbel", og ganger, som "walker". På engelsk er ordet konvensjonelt ikke skrevet med stor bokstav, og det er også vanlig å droppe den tyske diakritiske omlyden på bokstaven "a" og skrive "doppelganger", selv om den riktige stavemåten uten omlyd ville være "doppelgaenger".

Begrepet har på folkemunne kommet til å referere til en hvilken som helst dobbel eller look-alike av en person, oftest med henvisning til en såkalt ond tvilling, eller til bilokasjon. Alternativt brukes ordet for å beskrive et fenomen hvor du fanger ditt eget bilde ut av øyekroken. I noen tradisjoner er det å se sin egen dobbeltgjenger et tegn på døden. En dobbeltgjenger sett av venner eller slektninger til en person kan noen ganger bringe uflaks, eller indikere en nærmer seg sykdom eller helseproblem.

Folklorens dobbeltgjengere kaster ingen skygge, og har ingen refleksjon i et speil eller i vann. De skal gi råd til personen de skygger, men dette rådet kan være villedende eller ondsinnet. De kan også, i sjeldne tilfeller, plante ideer i offerets sinn eller vises foran venner og slektninger, noe som forårsaker forvirring. I mange tilfeller når noen har sett sin egen dobbeltgjenger, er han dømt til å bli hjemsøkt av bilder av hans spøkelsesaktige motpart. Annen folklore sier at når en persons doppelganger blir sett, vil personen selv dø om kort tid. Det anses som uheldig å prøve å kommunisere med en slik doppelganger.


Kjente rapporter om Doppelganger-fenomenet

Emilie Sagee var en skolelærer på det nittende århundre, hvis doppelgjengers offentlige opptredener ble spilt inn av Robert Dale Owen etter å ha blitt rapportert til ham av Julie von Guldenstubbe.

Guy de Maupassant registrerte sine egne doppelganger-opplevelser i historien hans Lui (Det lette kontinentet). Noen ganger hevdes det at Percy Bysshe Shelley, engelsk ateist og poet, møtte sin dobbeltgjenger og varslet sin egen død. Imidlertid møtte Shelley denne "doppelgjengeren" i en drøm, ikke i det virkelige liv.

John Donne, den engelske metafysiske poeten, møtte tilsynelatende sin kones dobbeltgjenger i Paris, og varslet om døden til hans ennå ufødte datter.

Abraham Lincoln fortalte sin kone at han så to ansikter av seg selv i et speil like etter at han ble valgt til president, den ene dødelig blek. Hans kone mente at dette betydde at han ville bli valgt til en ny periode, men ikke ville overleve (Sandburg, 195).

Rosalyn Greene hevder at doppelganger-fenomenet, via bilokering, er ansvarlig for rapporter om varulver og andre formskiftere.

Richard Rossi, friherreministeren og filmskaperen i Hollywood, skal ha fortalt politiet at en mann som lignet ham angrep kona hans. I følge Pittsburgh Post Gazette skal han ha spekulert i at den mystiske hendelsen var et satanisk motangrep på grunn av arbeidet hans som eksorcist. Rossi sto for retten for overfallet, noe som resulterte i en hengt jury, delvis fordi både kona til Rossi og et øyenvitne ved navn John Fair bekreftet historien.

Gustav Weler var en politisk lokkefugl og dobbeltgjenger av Adolf Hitler.


Doppelgjengere dukker opp i en rekke science fiction- og fantasyverk, der de er en type formskiftere som etterligner en bestemt person eller art av en eller annen typisk grusom grunn.

En temporal doppelganger er enhver versjon av seg selv man kan møte under tidsreiser. Det er en nøyaktig likhet med en på et bestemt tidspunkt i ens historie (eller fremtid). Møter med seg selv kan oppstå når en versjon av seg selv reiser bakover gjennom tidsstrømmen og møter en yngre versjon av seg selv, eller når to eller flere av samme person fra forskjellige tidsstrømmer reiser til samme øyeblikk i fremtiden.

https://www.crystalinks.com/ghosts.html