Chakra - det menneskelige livshjul

Menneskets energisystem, også kalt chakra, danner forbindelsen mellom ånden, sjelen og den fysiske kroppen.
Er energien, chakraene, balanse, er vi friske, men på grunn av stress og annen påvirkning, oppstår det dårligere energiflyt som kan skape ubalanse, blokkeringer, i chakraene.   

De sju chakraene

1. Rotchakraet (rød)
I balanse: Sikkerhet, lykkes, penger, forplantning, aktivitet, healingkraft
I ubalanse: Grådighet, grafse til seg, psykisk vold

Prøv dette : Sanseorganet som tilsvarer det første chakraet er lukt. 

Mens du mediterer, fokuser på nesetippen for å hjelpe til med å justere roten og få frem de egenskapene du trenger for å balansere rotchakraet ditt.

Mantralyden som tilsvarer rotchakraet er L

2. Harachakra (orange)

I balanse: Stillhet og ro, nytelse, fysisk og psykisk balanse, seksualitet, lyst
I ubalanse: Sur, gretten, irritert, konkurranse, lat

3. Solar Plexus (gul)
I balanse: Lykke, være glad i, kunnskap, mot
I ubalanse: Frykt, engstelse, feighet

Mantralyden for det tredje chakraet er RAM. Å synge denne lyden vil bidra til å åpne og justere chakraet.

4. Hjertechakra (grønn)
I balanse: Glede og kjærlighet, god helse, selvtillit
I ubalanse: Sorg, tap, sjalusi, ensomhet, avvisning

I balanse: Kommunikasjon, kreativitet, frihet i uttrykk og følelser, idealisme.
I ubalanse: Makt, undertrykkelse, tvang, ”streng”  ønske om sikkerhet.

6. Pinealchakra/ Det tredje øye (Indigo)
I balanse: Positiv styring, klarhet, intuisjon, frihet.
I ubalanse: Trett, deprimert.

7. Kronechakra (Fiolett).
I balanse: Total bevissthet, sannhet og visdom.
I ubalanse: Intet negativt aspekt.

Chakraøvelse

i

• Øvelsen er basert på fargene til chakrapunktene. 

Legg deg i en behagelig stilling. Når du er avslappet, starter du med å visualisere rotchakraet med fargen rød.

Se for deg skarlagenrødt (som er den riktige nyansen), og forestill deg at du puster inn denne fargen gjennom fotsålene, og at den beveger seg opp gjennom kroppen. Forestill deg at fargen går inn i knærne, armene, brystet og opp i hodet. Hold pusten noen sekunder og pust deretter langsomt ut. Du puster da ut den røde fargen.

Så visualiserer du fargen oransje. Tenk på en appelsin, så har du den rette nyansen. Nok en gang visualiserer du at du puster inn fargen gjennom føttene, og ser for deg at den skyller gjennom kroppen, inn i nederste del av ryggen, magen, brystet og opp i hodet. Etter få sekunder puster du fargen langsomt ut.

Neste gang visualiserer du fargen gul. Forestill deg en lysende gulfarge, som skallet på en sitron. Pust inn gjennom fotsålene, og se for deg at fargen strømmer gjennom kroppen. Hold pusten noen sekunder og pust ut.

Deretter visualiserer du fargen grønn (som gresset). Tenk deg at du puster fargen inn gjennom et punkt rett over magen (solar plexus området). Pust fargen inn i magen, og se for deg at den går langsomt utover i begge retninger, opp i brystet, hodet og ned i beina. Det kan hende du har behov for å øve deg noen ganger på dette. Så puster du langsomt ut den grønne fargen.

Denne gangen puster du inn fargen blå. Forestill deg at fargen strømmer ned ovenfra, at den går inn i hodet og nedover i kroppen. Du kjenner at den sprer seg utover i armene, hendene, fingrene og ned gjennom beina. Så puster du ut den blå fargen.

Deretter ser du for deg fargen indigo. Forestill deg en blåsort sky om kvelden. Føl at den går inn i hodet ovenfra, og at den skyller gjennom hele deg. Pust ut.

Til slutt visualiserer du fargen fiolett. Igjen forestiller du deg at fargen går inn gjennom issen og strømmer ned gjennom brystet og beina. Hold pusten noen sekunder, og pust ut den fiolette fargen.

Ligg i ro noen minutter og kjenn den effekten som fargene har hatt på deg. Så puster du inn, og visualiserer en klar stråle med hvitt (eventuelt hvitt lys), som går inn gjennom kronechakraet. Den strømmer ned gjennom midten av kroppen, og ut gjennom føttene. Dette hvite lyset gjør at du blir jordet igjen.

NB: Det er ingen grunn til bekymring om ikke skulle greie å se for deg at fargene forsvinner ut av kroppen med utpusten. Det kan være at du trenger denne fargen til forskjellige områder i kroppen.

KILDE: "Ditt klarsynte jeg" av Sherron Mayes Forlag: Hilt & Hansteen